Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/fs1/33/soupoper/public_html/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524
Kesällä vierailin Valpolicellan alueella Veneton maakunnassa Pohjois -Italiassa. Valpolicellan viinialue on vehreä keidas, jonka maaperä koostuuu moreenista ja dolomiitti-sorasta. Maaperä yhdistettynä Garda -järven läheisyyteen ja Adrianmeren tuuliin luo suotuisan maaperän ja kasvualustan alueen upeiden viinien rypäleille. Alueen viljellyin lajike on Corvina -rypäle. Lisäksi viineissä käytetään Rondinella- ja Molinara-rypäleitä.
Valgataran laaksossa vierailin Luigi Righettin viinitilalla, jossa pääsin tutustumaan perheyrityksen toimintaan. Luigi Righettin tila työllstää 12 henkilöä kokopäiväisesti ja tuottaa kaksi miljoonaa pulloa viiniä vuodessa. Soup Operan ruokaviini edellisessä jutussa on juurikin tämän talon Campolieti Valpolicella Ripasso. Tämä ripasso-menetelmällä valmistettu on erinomainen ruokaviini. Juuri sellainen, josta alue on kuuluisa. Luigi Righettin tilan enologi on perheessä neljännessä polvessa viinejä valmistava Gianni. Hänen päämäränä tehdä erinomaisia ruokaviinejä alueelle tyypillisen ruuan kanssa nautittavksi. Myös Righettin tilan Capitel De’Roari Amarone della Valpolicella Classico hivelee makunystyröitä. Giannin mielestä tämä amarone on parhaimmillaan kuitenkin sellaisenaan tai parmesan-juuston kanssa nauttittuna.
Laaksossa tein parin tunnin kävelyn kärrypolkuja pitkin. Eteeni avautuivat huikeat maisemat. Alla olevassa kuvassa häämöttää myös läheinen Garda-järvi. Kesäkuussa rypäleet olivat tietysti vielä pieniä ja raakileita.
Righettin perheen vieraanvaraisuudesta sain nauttia niin paikallisissa ravintoloissa kuin itse tilalla. Nautin kolme ylellistä ja herkullista ateriaa yhdessä talon koko viinivalikoiman kanssa. Spumantea, rosé-viiniä, valkoviiniä ja makeaa reciotoa edellä mainittujen viinien lisäksi. Valpolicellassa ruoka koostuu metsän antimista, sienistä ja riistasta, juustoista, polentasta, tryffeleistä… ai, jai! Alueella kasvaa luonnollisesti myös paljon hedelmäpuita, erityisesti kirsikoita.
Luigi ja Gianni Righetti – isä ja poika. Molemmat ovat ammatiltaan enologeja. 92- vuotias Luigi omaa ilmiömäisen muistin ja pystyy kertomaan ykstyiskohtaisesti vuosikymmenten takaiset sää- ja kasvuolosuhteet Valpolicellasta Valgataran laaksosta. Edelleenkin hän varmistaa päivän tapahtumat miniältään Paolalta aamuvarhaisella soitolla.
Righettien tilan vintillä kuivataan syksyllä viinirypäleitä keskitalven amarone-viinien valmistamista varten. Rusinoituneista rypäleistä puristetaan tiivis sokeripitoinen mehu, josta käytetään amarone-viini. Tätä menetelmää kutsutaan appassimento-menetelmäksi. Ripasso-viini syntyy, kun Valpolicella Superiore Classico viiniin uutetaan amaronen valmistukseen käytetyt, jo kertalleen puristetut rypäleet. Alun perin rusinoituneista rypäleistä valmistettiin makeaa Recioto-viiniä. Amarone syntyi vahingossa, kun recioto meni ’yli’ ja sokeri muuttuui viinissä alkoholiksi. Valpolicellassa valmistetaan nykyään molempia viinejä, mutta Amarone-viinit ovat valloittaneet koko maailman.
Valpolicellan alue on suositeltava matkailukohde. Se on aivan Veronan tuntumassa mutta alueella voi nauttia luonnosta, upeista maisemista sekä tutustua maailman parhaiden viinien valmistukseen. Ja niin voi myös nauttia Veronan kaupungin läheisyydestä, sen ravintoloista ja viinituvista sekä tietysti kuuluisista Ooppera -juhlista kesäaikaan.
No Comments