Travel

Trieste – lomailua Italian koilliskolkassa

26.1.2015

trieste 2Ennen kuin kevät ja uudet tuulet koittavat, on aika muistella syyslomaviikkoa muutaman kuukauden takaa. Syyslomailumme perheen kesken suuntautui viime lokakuussa Italiaan seudulle, jossa emme ole aikaisemmin käyneet: Friuli -Venezia -Giulian maakuntaan Italian koilliskolkkaan. Lensimme Slovenian puolelle, Ljubljanaan. Sieltä matka jatkui pienellä vuokra-autolla suoraan kohti Triesten kaupunkia. Huom! Pieni auto on näppärä Italiassa ja siksi mainitsemisen arvoinen. Ainakin, jos mielii ajella pikkukylissä off roads-reiteillä!

Matkaa ensimmäiseen etappiin oli Ljubljanan lentokentältä n. 100 km. Vähän ennen Triesteä ohjelmoimme navigaattorin välttämään reittivalinnoissa moottoriteitä. Näin saavuimme sumuiseen mutta lämpimään Triesteen pikkuteitä kaupunkia ympäröivien kukkuloiden kautta. Tämän näkymän lähettyvillä nautimme ensimmäisen lounaan kovinkin paikallisessa Osteriassa. Perheemme pikku-ukkelille tämä oli ensikosketus Italian gastronomiseen taivaaseen ja sydämelliseen palveluun. Pieni mies oli heti juonessa mukana. Hyvä niin, sillä olen itse Italian ystävä ja rakastan italialaista ruokakulttuuria.

Matkamme ’suuret suunnat’ olivat minun valitsemia mutta kuskimme oli tehnyt ansiokkaan ennakkovalmistelun joidenkin ruokapaikkojen sekä tulevien päivien ajoreittien kohdalla. Triestessä yövyimme kaksi yötä retekeillen samalla lähiympäristössä. Molempina iltoina vietimme aperitiiviaikaa Triesten kuppiloissa ja nautimme päivällisen paikallisissa osterioissa. Yllä olvien kuvien kylmäsavuhanhiannoksen ja pastatriologoan söimme lounaaksi pienessä kylässä Triesten yläpuolella aivan Slovenian rajan tuntumassa.

Triesten kuuluisin nähtävyys on Castello di Miramare kaupungin kupeessa. Linna on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja erityisen ihastuttavaa siinä oli maisema, suuri ympäröivä puisto ja meren läheisyys.

Toinen tärkeä nähtävyys Triesten tuntumassa on Grotta Gigante – jättimäisen suuri tippukiviluola. Tunnin opastettu kierros luolan uumeniin takasi niin maitohapot lihaksiin, kuin lähtemättömän elämyksen mieleen. Mikä upea paikka!

Trieste on tunnettu lukuisista wieniläistyyppisistä kahviloistaan. San Marcon -kahvila tarjoaa takuuvarman liiketoimintojen yhdistämiskonseptin: kahvila & kirjakauppa.

Trieste oli oivallinen etappi aloittaa retkeily ympäristössä. Lisää pikkumuisteloita (lähinnä kuvakertomuksina) on tulossa lähipäivinä! Muistelot tulevat tosiaan hiukan jälkijunassa, mutta juuri nyt on sopiva aika muistuttaa mieleen nämä muutaman kuukauden takaiset kauniit ja mukavat päivät Italian maaperällä, sen sumuisenakin kauniin taivaan alla!

Matkamme aikana päivät kirkastuivat. Sumuisinakin hetkinä Adrianmeren lämpö hyväili lomailijaa. Lokakuu oli mainio ajankohta levähtää tällä seudulla.

P1400907

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply