Travel

Linie Awards 2015 -kilpailun chef -sarjan voitto tuli Suomeen

14.6.2015

P1470238P1470246Viime keskiviikkona Tukholmassa kisattiin pohjoismaisesta Linie Award -tittelistä niin kokkien kuin baarimestareiden sarjoissa. Norjalainen Linie Akvaviitti -juoma on klassikko palanpainike Skandinaavisen ruuan kanssa nautittavaksi. Omassa lapusuudenkodissani nämä snapsit juodaan saapasmallisesta snapsilasista kumattamalla saappaan kärki otsaan. Illallisella osasin ottaa snapsit hiukan rauhallisemmin siemaillen. Hyvä niin, sillä Linie Akvaviitti oli ruokajuomamme läpi aterian. Lisäksi nautimme Åbro Bryggerien  Mästarens Premium Gold-olutta.

P1470282CHEF%20JURYKilpailussa oli tänä vuonna Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen lisäksi kilpailijat Saksasta. Suomea edusti Ravintola Olon kokki Taneli Myllyvirta. Tuomaristossa Suomea edusti Ask-ravintolan Philip Langhoff. Ja waude, kokkisarjan voitto tuli Suomeen.

B43A1146Linie%20chefsTässä kuvassa ovat Taneli jaTanelin kilpakaverit. Ja ylempänä Tanelin voittoisa annos. Tärkeä kriteeri oli luonnollisesti annoksen sopivuus Linie Akvaviitin kanssa nautittavaksi. Tanelin annoksen pääraaka-aine oli silokampela. Kastike oli tehty meriravusta, annoksessa löytyy fenkolia, kuminaa, anista, kuivattua ja savustettua silokampelan mätiä, sekä yhteistyössä Kotipellon Puutarhan kanssa annokseen kasvatettuja minikurkun kukintoja sekä yrttejä. Jokainen kilpailija esitteli annoksensa ja kertoi annoksen syntytarinan gaalayleisölle. Tanelin annoksen ideat olivat syntyneet Lapin reissulla. Tämä välittyi niin annoksesta kuin sujuvasta tavasta kertoa työstä sekä ideoista. Skål, bravo ja kippis Taneli!

P1470253 P1470266 P1470284Baarimestareiden sarjassa Suomea edusti hurmaava ja tyylikäs Jere Vihervaara 100 Dogs -baarista. Myös Jeren varma, hallittu, rauhallinen ja keskittynyt ote olisi hyvinkin voinut tuoda voiton Suomelle. Täytyy tunnustaa, että ennakkosuosikin värähtelyä oli Jeren kohdalla ilmassa. Mutta – voitto tuli Ruotsiin niin ikään hurmaavan upeasti kilpailusta suoriutuneelle Charlotta Berggrenille. Charlotta cocktailista löytyi mm. porkkanamehua ja punssia. Kovin skandinaavinen ote oli tässäkin.

CHARLOTTA_SWE1Upea gaala pidettiin Tukholman kaupungintalolla. Mikä miljöö! Ja miten tyylikkäästi mutta rennon jouhevasti ilta olikaan järjestetty. Ja kas, löysinpä itseni media-sivuilta alla olevasta kuvasta.

TABLE2Illallisen aikana nautittiin kolme ruokalajia ja kolme akvaviittia. Ensimmäinen oli Linie, joka ei ollutkaan Linie, sillä se ei ollut vielä matkustanut sherrytynnyrissä merten taa kypsyttämään makuaan. Härkä carpaccion kanssa tämä kypsymätön raakile maistui kyllä varsin lupaavalta. Ja lupaus täyttyi pääruuan kanssa. Miedosti savustettua lohta, piparjuuri hollandaisea ja uusia perunoita. Simple like that! Ja loistavan nautittavaa Linie Akvaviitin kanssa. Marjainen jälkiruoka sai seurakseen meriltä palannutta ja toiseen kertaan (tammi)tynnyrissä kypsytettyä akvaviittia. Hyvin kehittynyt, sanoisin.

P1470290 P1470293 P1470299Ja niin, kaunis kesäkuinen päivä painui mailleen ja lähtiessä Stockholm Stadhusetin torni loisti iltavalaistuksessa. Sama näkymä, kun poistuu Nobel-gaalasta. Aika huikeaa oli päästä nauttimaan tästä.

P1470303

 Linie Akvaviitti on maustettu perunaviina. Kypsytyksen aikana Linie Aquavit -tynnyrit lähetetään 4,5 kuukaudeksi laivoilla päiväntasaajan yli Australiaan ja takaisin. Linie Aquavitin valmistuksen aloitti jo lähes 200 vuotta sitten trondheimiläinen Jørgen B. Lysholm, joka huomasi, että akvaviitti paranee merimatkojen aikana.

Kiitos Arcus ikimuistoisesta, hauskasta ja herkullisesta illasta akvaviitin ja mainion ruuan parissa.

Kuvat Soup Opera ja Linie Award media-sivusto.

LINIE_AQUAVIT_Bottle[1]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply