Travel

Grado -kanaalien ja kävelykatujen pikkukaupunki

28.1.2015

Triestestä suuntasimme rannikkoa pitkin kohti etelää. Emme päätyneet aivan Venetsiaan asti. Kohteemme Grado sijaitsee laguunien lomassa niemekkeen kärjessä. Se on pienehkö kesäkaupunki, jonne lomalaiset suuntaavat kylpylöihin ja nauttimaan meren läheisyydestä. Koko kaupungin rantaa kiertää kävelykatu, suosittu passeggiata-reitti. Keskiaikanen keskusta on myös kävelijöiden ja pyöräilijöiden reiteiksi varattu. Ja tietysti ravintoloita on kaikkialla.

Löysimme Gradon lounaspaikkamme edellisen päivän naapuripöytäseurueen suosituksesta. Ja kas, kun tulimme perille, oli seurue siellä meitä vastassa. He olivat paikan ravintoloitsijat! Hyvää myyntityötä! Edellisen päivän lounaspaikkamme oli erinomainen ja sijaitsi kymmenien kilometrien päässä Gradosta, joten varmasti sekin oli suosittu kohde, kun ravintoloitsijatkin olivat sinne lounastamaan lähteneet. Loistavaa oli ruoka sielläkin, joten meillä oli paljon luottoa myös tulevaan lounaaseen.

Trattoria Sandrassa nautimme mereneläviä, valkoista polentaa (alueen oma lajike) ja spaghettia. Vaalea, uunissa paahdettu kala transseerattiin silmiemme edessä lautasille. Ah, parhautta! Voin kertoa, että täällä ruoka oli juuri sellaista, mitä todellakin rakastan: tuoreet, parhaat raaka-aineet suoraan merestä, täydellinen valmistustapa kaikessa yksinkertaisuudessaan, ulkoilmassa tarjoiltuna, hyvän ja raikkaan valkoviinin kanssa nautittuna.

Mutta mitä ovat nuo lautasella nököttävät pienet merihirviöt, jotka tuijottelivat suoraan silmiin!? En tiedä, täydellisiä maultaan kuitenkin!

Kalan kanssa paahdetut perunat, vihannekset sekä paistoliemi. Simply the Best.

Trattoria Sandrassa tarjoilu oli juuri sitä, mitä sanotaan italialaisesta palvelusta, parasta siis sekin.

Trattoriassa oli myös herkullista oliiviöljyä, sen alkuperä olikin Adrianmeren toisella puolella. Mate-öljy oli Kroatiasta. Saimme Sandralta pullollisen oliiviöljyä myös kotiinviemiseksi.

Lounas eläväisen kävelykadun varrella. Aurinkoa, elämää ja nautintoa.Lounaan jälkiruuaksi riitti annos mandariinista, appelsiinista ja sitruunasta tehtyä Limoncellon serkkujuomaa.

Josef_Maria_Auchentaller_-_Plakat_Seebad_Grado_-_Leopold_Museum_1906[1]Viime vuosisadan alkupuolen jugend-tyylinen mainos rantakaupunki Gradosta.

Kävely kauniilla Gradon rantakadulla loi muiston lomapäivän kultahetkistä.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply