Travel

Hailuodossa

30.7.2014

Viime viikolla alkanutta kesäretkeä Ahvenanmaalla jatkoimme yhden Saaristorpalla vietetyn yön jälkeen kohti Hailuotoa. Iniön, Jumon ja Kustavin kautta aloitettu matkanteko kohti Perämeren suurinta saarta kesti lähes 14 tuntia!

Ah, autuutta, kun saavuimme perille. Mammun ja Vaarin luona odotti lempeät löylyt sekä Mammun lohisoppa, jonka nautimme pohjoisessa valossa puolen yön jälkeen.

Hailuodossa pörräsimme skoottereilla rannalta toiselle. Aamulla haimme Riitta -kalastajalta tuoreet silakat ja siiat. Vaari toi Oulun kauppatorilta maailman parasta ohrarieskaa. Rieska, voi ja savusilakka. Oi, parhautta!

Lounaaksi nautittu siikakeitto sai mausteeksi edellisenä päivän aterialta jääneen savusiian.

Siikakeitto

2 kpl tuoretta siikaa (á n. 600 g)

1 savustettu siika

3 sipulia

2 porkkanaa

1 kg siikli -perunaa

4 dl kuohukermaa

1 sitruunan mehu

1 pnt tilliä

4 laakerilehteä, 10 valkopippuria, merisuolaa

Fileoi tuoreet siiat ja paloittele filepalat kuutioiksi. Spuulaa ruodot ja keitä liemi yhdessä  yhden viipaleiksi leikatun sipulin, laakerinlehtien ja valkopippureiden kanssa (1,2 l vettä riittää). Anna liemen kiehua hiljalleen puoli tuntia. Tässä välissä puhdista savusiika ja irrota file suupaloiksi. Siivilöi liemi ja laita puhtaaseen kolmen litran kattilaan. Rapsuta ja paloittele perunat . Leikkaa porkkanat ohuiksi siivuiksi. Laita kiehumaan kalaliemeen. Lisää kaksi sipulia pieninä kuutioina. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää kerma ja anna kiehahtaa. Lopussa lisää kaikki kalapalat, anna kiehahtaa. Kalat kypsyvät nopeasti. Lisää yhden sitruunan mehu, tarkista suola ja lisää aivan lopussa leikattu tilli keiton joukkoon. Tarjoile voileipää ja raikasta lähdevettä keiton kanssa!

Hailuodon paras uimapaikka löytyy Sunikarista. Myös Marjaniemessä kävimme uimassa, katsomassa uusia lomamökkejä, Puikkarissa kahvittelemassa ja Kalastaja -Riitan luona ostoksilla.

Hailuoto Teatterifestivaalien tarjonnasta ehdin katsoa Kristian Smedsin ohjaaman Veistäjät- esityksen, jossa kuvanveistäjät Juha Menna ja Tapani Kokko esittävät suuremoisen sykähdyttävästi itseään ihmisinä ja taitelijoina. Tämän teoksen voi nähdä Kansallisteatterin Omapohjassa lokakuussa.

Uinnin jälkeen maistui savusilakkarieska. Herkkupaloina on mukana myös silakanmätiä. Kolmen kiloin savusilakkasatsi hujahti nopeasti. Pienestä ylijäämästä valmistin seuravana päivänä savusilakkatahnaa. Siihen laitoin silakoiden mausteeksi ranskankermaa, piparjuurta, hienonnettua punasipulia ja tilliä. Tämä oli kiva lisäke savusiialle ja perunoille.

Miehet varjossa! Hellepäivät hellivät lämmöllä myös varjossa istuvaa.

Aamiainen aurinkokylvyssä.

Pikkupojan mielestä parasta Hailuodossa oli skootterilla ajo. Itsekin nautin siitä. Hailuodon tunnelma ja luonto ovat niin henkeäsalpaavia, että melkein pakahduin. Tuntui, etten pystynyt juuri edes valokuvia ottamaan, sillä nautin niin täysin siemauksin jokaisesta ainutlaatuisesta hetkestä. Puhdas luonto, kirkas vesi, kanervikkojen, jäkälän ja suopursujen tuoksua lempeässä kesätuulessa. Ennen kaikkea luonnon puhtaus ja ainutlaatuisuus sekä läheisten kanssa yhdessä vietetty aika sykähdyttivät. Täällä olen viettänyt monia kesiä. Viimeiset viisi kesää ovat menneet enimmäkseen oman Saaristorpan puuhissa. Mutta kyllä pohjoisen tyttö tietää, kun on kotiinsa tullut. Perämeren ympäristö on minun sielunmaisema.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply