Raaka-aineita, Reseptejä

Aikuisten jäätelöjuhlat – olkaapa hyvä!

8.9.2014

Viime viikolla sain olla mukana SIA Glass -jäätelötapahtumassa. Kahvi-jäätelöjuomien ja drinkkivinkkien lisäksi tapahtumassa oli esillä nämä Soup Operan ideoimat jälkiruokaohjeet ja maistiaiset teemalla ’jäätelön uudet muodot’! Lisää tapahtuman kuvia voit löytää Instagramista tunnisteilla #aikuistenjäätelöjuhlat ja #siaglass

Suklaa- vaniljajäätelökakku ”Banoffee”

150 g voita

150 g tummaa 70 % -suklaata

4 munaa

2 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoa

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl Lapponia lakkalikööriä ja 0,5 dl appelsiinimehua kostutukseen

Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe hyvin keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri kunnon vaahdoksi, joka pitää kuohkeutensa. Lisää suklaa-voi seos kuohkeaan vaahtoon varovasti sekoittaen. Lopuksi lisää siivilöidyt jauhot seokseen varovasti. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa irtopohjavuoassa 150 astetta / 45 min.

Jäähdytä kakku hyvin (useampi tunti). Leikkaa kakku kahtia. Puhdista irtopohjavuoan seinämät reunusta suoka kaksin kerroin taitetulla leivinpaperilla. Laita pohjapala kakusta vuokaan, kostuta lakkaliköörikostukkeella.

2 pkt SIA Glass Vanilja Luomujäätelöä

Anna jäätelön temperoitua jääkaapissa 30 min. Vatkaa jäätelö vaahdoksi ja laita vuokaan ensimmäisen kakkulevyn päälle. Lisää päälle toinen levy ja kostuta sekin. Laita kakku pakkaseen vähintään 6 tunniksi. Tämä vaihe on kuitenkin parempi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.

Banoffee -koristelu

2 dl kermaa ja 1 dl kondensoitua karamellimaitoa (Törsleffs) vaahdotettuna

1 dl kondensoitua karamellimaitoa muuten koristeluun

2 dl kermavaahtoa naturel

2 banaania

sulatettua tummaa suklaata

pecan-pähkinöitä

kirsikoita

mintun lehtiä

Pilko yksi banaani ohuiksi siivuiksi ja asettele kakun päälle keskelle, niin, että reunat jäävät ’vapaaksi’. Kaada  banaanien päälle keko karamellikermavaahtoa. Koristele ohuella nauhalla sulatettua tummaa suklaata (katso ettei ole kuitenkaan enää kuumaa). Lisää ’tötsäykset’ kermavaahtoa naturel reunoille. Koristele banaanisiivuilla, kirsikoilla, karamellimaidolla, kirsikoilla sekä mintunlehdillä.

Ota jäätelökakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Kakku leikkaantuu parhaiten n. 30-45 minuuttia pakastimesta ottamisen jälkeen, mutta kestää hyvin kasassa reilusti yli tunnin ajan.

Kakun voi valmistaa lähes kokonaan luomuraaka-aineista. Suosittelen käyttämään ainakin suklaan, kaakaon ja munat luomuna.

Tässä kakussa ’Banoffee’ -makumaailma on kakun päällä koristelussa. Voit hyvin ideoida kakkuun makumaailmoja mielesi mukaan. Minttua, lisää suklaata, kirsikkaa, mustaherukkaa… mitä vaan, mikä  maistuu suklaan ja vaniljan kanssa!

 

Paahdetut mantelipersikat ja vadelmasorbettia

3 tuoretta kypsää persikkaa halkaistuna ja kivi poistettuna

1 dl Sandeman Old Invalid –portviiniä

Puolikas vaniljatanko

Mantelikuorrutus:

25 g voita

1 dl mantelijauhetta

0,5 dl fariinisokeria

1 keltuainen

SIA Glass Vadelma Luomusorbettia

Sekoita kuorrutuksen ainesosat hyvin keskenään.

Voitele paistovuoka kevyesti. Laita persikat vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Halkaisen puolikas vaniljatanko. Kaavi siemenet veitsen kärjellä portviinin sekaan. Pirskottele portviini –vaniljaseos persikoiden päälle. Laita lusikallinen mantelikuorrutusta jokaisen persikan keskelle. Paisto 175 astetta 20 min.

Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä vadelmien sekä SIA Glass Vadelma Luomusorbetin kanssa.

 

Omena-kaneli Chai neljälle

1,5 dl vettä ja 1 dl sokeria

50 g kuorittua inkivääriä siivuina

Keitä inkiväärisokeriliemi, anna kiehua miedolla lämmöllä 10 min. Jäähdytä ja jätä inkivääri infusoitumaan liemeen.

5 dl Assam -teetä (keitä voimakas tee, 2 tl teelehtiä tähän määrään)

1 pallo SIA Glass Omena-kaneli Luomujäätelöä / syöjä

1 dl kermaa vatkattuna löysäksi vaahdoksi

minttua ja kultahippukoristeita

pilli

Hauduta tee 3 minuuttia ja poista teelehdet. Mausta inkiväärisiirapilla. Laita lasiin pallo omena-kanelijäätelö, anna pehmetä 5 -10 minuuttia ennen tarjoilua lasissa. Kaada päälle inkivääriteetä reilu 1 dl. Koristele löysällä kermavaahdolla, mintulla ja kultahipuilla. Juodaan pillillä. Teen voi nauttia heti lämpimänä, mutta se maistuu yhtä hyvältä myös jäähtyneenä.

 

Mustikka Jelly ja mustikkajäätelöä neljälle

3 dl tuoreita mustikoita

1 plo Belvoir luomu seljankukka-juomaa (2,5 dl)

2 tl aitoa vaniljasokeria

1 pss vegegel kasvispohjaista ’liivatejauhetta’ (Dr.Oetker)

4 nättiä säilöntäpurkkia tarjoiluastiaksi

4 palloa SIA Glass Mustikka Luomujäätelöä

1 rkl uuden sadon hunajaa

Jaa mustikat neljään säilöntäpurkkiin. Sekoita vegegel ja vaniljasokeri kylmään seljankukka juomaan. Lämmitä neste kiehuvaksi hyvin koko ajan sekoittaen. Kaada mustikoiden päälle ja anna jähmettyä kylmässä pari tuntia. Tarjoiltaessa laita jellyn päälle pallo mustikkajäätelöä sekä jäätelön päälle hiukan hunajaa.

Kiitos yhteistyöstä SIA Glass sekä Pernod Ricard Finland.


You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 9.9.2014 at 5.32

    Kiitos ihanista herkuista! Mun suosikki oli Mustikka jelly mustikkajäätelöllä, se suli suussa. 😛

    • Reply Anuliina 9.9.2014 at 8.03

      Hei Huli! Samoin minunkin! Mustikka on vaan niin hyvää – tuoreena etenkin – ja joskus se yksinkertaisin voi olla paras! Toki kaikki ovat hyviä, tekijänä pysyn sen takana 🙂
      t. Anuliina

    Leave a Reply