Anuliinan lasissa, Reseptejä

Ystävälle

12.2.2013

Laskiaistiistain ja ystävänpäivän merkeissä on tällä viikolla monta syytä nostaa malja ja pysähtyä viettämään aikaa yhdessä ystävien sekä läheisten kanssa. Valmista ateria ystävälle tai nauti Royal Tallin laskiaispullan kanssa- ystävien seurassa tietysti.

 

Alkupalaksi

Savulohi Toast ja Vallformosa Cava Brut Vintage

500 g lämminsavulohta,  2 rkl majoneesia ja paahtoleipää, koristeeksi ruohosipulia ja versoja, esim.lupiinin-tai herneen versoja.

Irrota nahka ja mahdolliset ruodot irti savulohipalasta. Hienonna kala haarukan avulla karkeaksi mössöksi, lisää majoneesi (tarvittaessa lisää suolaa). Asettele sydänmuotilla stanssatun paahtoleipäviipaleen päälle. Käytä stanssia apuna lohipäällysteen asetteluun. Voit käyttää piparimuottia ja tarjota useamman pienemmän toastin / syöjä.

Vallformosa Cavasta ja Vana Tallin likööristä voit sekoittaa alkudrinkin ennen alkuruokaa:

Pääruuaksi Ystävälle

Ankanrintaa, kirsikkakastiketta, linssipaistos, palsternakkapyreetä ja täytetyt viikunat sekä Yalumba Scribbler

 

1 ankan rintafile / 2 syöjää

Laita ankanfileen rasvapuoli kuumalle pannulle, madalla lämpöä puolen minuutin paiston jälkeen esim. 10 ->4 –tasolle. Annan rasvapuolen paistua hitaasti, niin että rasva sulaa ja pinta rapeutuu mutta ei pääse palamaan. Noin 10 min. Suolaa ja pippuroi lihapuoli. Nosta taas lämpö korkealle ja ota väri lihapintaan, laske lämpö taas alas ja anna kypsyä miedolla lämmöllä 10-15 min. riippuen fileen koosta. Ankka voi jäädä roseeksi sisältä.

 

Kirsikkakastike

2 dl vahvaa lihalientä, 2 dl demi glace -kastiketta ja 2 dl tuhtia punaviiniä

2 laakerinlehteä, 1 cm pätkä  vaniljatankoa, 1 tähtianis, 5 mustapippuria

 

Keitä kaikkia aineita kasaan miedolla lämmöllä puoli tuntia, jäljellä on puolet kastikkeesta. Siivilöi. Mausta 2 rkl kirsikkahilloa (Bonne Mama tai muu) ja ½ tl suolaa, jos tarpeen.

 

Palsternakkapyree

400 g palsternakkaa kuorittuna ja kuutioituna. Keitä vedessä kypsäksi. Soseuta blenderillä. Lisää pikkutippa keitinlientä ja 30 g voita sekä suolaa pieni ripaus.

 

Linssipaistos

4 dl keitettyjä vihreitä linssejä. 1 pieni punainen ja keltainen paprika sekä 4 lehtisellerin vartta. Kuutioi selleri ja paprikat. Paista pannulla kevyesti oliiviöljyssä. Lisää kypsät linssit. Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä raastetulla sitruuna kuorella.

Täytetyt viikunat

tuoreita viikunoita, vuohenjuustoviipaleita ( President), parmankinkkua. Pese viikunat hyvin. Leikkaa pää pois ja tee ristileikkaus hedelmälihaan, mutta älä leikkaa pohjaan asti. Asettele pala vuohenjuustoa viikunan sisään. Kääri parmankinkkuviipale hedelmän ympärille. Paahda uunissa 220 astetta 7 min.

Yalumba Scribbler 2009 on täyteläinen aussiviini Barossan alueelta. Viini on täynnä tummia makuja: mustaherukkaa, lakritsaa, savua, sopivasti vaniljaa sekä myöskin kirsikkaa. Viini ei ole kuitenkaan liian tunkeilevan tuhti, vaan lämmittävän miellyttävä ja sopivasti täynnä makua. Nauti!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply