Anuliinan lasissa, Reseptejä, Saaristotorpan tarinoita

Saaristolaisburgeri ja Ameriikan juomia

4.7.2013

Soup Opera nautti alkuviikosta Saaristolaisburgereita  4th of July – päivän kunniaksi. Hyvää Kansallispäivää kaikille sukulaisille ja ystäville, jotka viettävät juhlapäivää tänään. Teitä on monia! Tänään tapahtuu myös jotain erityistä, tapaan ensimmäistä kertaa Ameriikan serkkuni Jukan! Jukalle tarjoan burgereiden sijaan kylläkin masikkakakkua!!

Sierra Nevada Pale Ale, Saaristolaisburgeri ja Valkosipuliset Uudet Perunat

Kauralesesämpylät

5 dl yli 42 asteista vettä

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1,5 dl kauraleseitä

n. 10 -12 dl vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

Sekoita ensin vesi, suola ja hunaja. Lisää jauhoihin sekoitettu hiiva sekä leseet. Sekoita hyvin ja tarkista, että hiivaa alkaa käymään (pientä pulputusta pinnassa).

Lisää vähitellen n. 1l jauhoja lisää, vaivaa hyvin. Lisää lopussa 1 dl rypsiöljyä.

Anna taikinan kohota n. puoli tuntia. Leivo 12 isohkoa sämpylää, anna kohota 20 min, voitele rakennerikotulla kananmunalla ja ripottele päälle kauraleseitä reilusti.

Paista n. 20 min 180 astetta.

 

Burgeri

200 g  vasta jauhettua paistijauhelihaa, muotoile pihviksi

2 paksua siivua ahvenanmaalaista Prostens  -juustoa (kypsytetty 1 vuosi)

kaksi paistettu pekonisiivua

Piparjuurimajoneesi: 4 rkl majoneesi, 1 rkl piparjuuritahnaa, 1 rkl dijon –sinappia. Sekoita aineet, tämä maarä riittää ainakin kahteen burgeriin.

Salaattia

Kesäsipulia siivuina

1 paksu siivu pihvitomaattia

Mummonkurkkua: höylää juustohöylällä kurkusta pitkiä siivuja. Mausta tilkalla väkiviinaetikkaa, sokeria, suolaa ja tillliä.

Paista tai grillaa jauhelihapihvi makusi mukaan kypsyysasteelta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita päälle juustosiivut ja pekonit. Anna tekeytyä hetki pannulla/ grillissä tovi, jotta juusto sulaa hiukan pihvin päälle.

Kokoa burgeri näyttäväksi annokseksi, sido burgeri varrastikulla. Leikkaa leivinpaperista aluspaperi, johon voit syödessäsi kääriä burgerin, ellet sitten halua käyttää veistä ja haarukkaa. Tyyli on vapaa!

 

Valkosipuliset Uudet Perunat

0,5 dl hiennonnettua valkosipulia

5 – 8 pientä keitettyä uutta perunaa/ syöjä

Paista kokonaisia pieniä keitettyjä uusia perunoita pannulla runsaassa rypsiöljyssä, kunnes perunat saavat kauttaaltaan kauniin kultaisen värin. Lopussa lisää hienonnettu valkosipuli ja paista vielä hetki. Valkosipulit paahtuvat nopeasti kuumassa öljyssä. Kaada perunat ja valkosipulit metalliseen lävikköön, jotta saat ylimääräiset öljyt pois. Mausta sormisuolalla. Tarjoile heti.

 

Nauti Saaristolaisburgerit  huurteisen Sierra Nevada Pale Alen kanssa tai Cline Ancient Mourvèdre– punaviinin kanssa.

Anuliinan Lasissa -sarjan Viini & Reseptivinkit on tehty yhteistyössä Heino Juomien kanssa.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Minea 7.7.2013 at 4.40

    Tarkistapa sämpyläreseptin jauhojen määrä.

    • Reply Anuliina 10.7.2013 at 17.52

      Kiitos Minea kun huomasit ja kommentoit. Reseptissä oli tosiaankin jauhoja 2 dl, kun niitä piti olla 10-12 dl jauhoja. Nyt muutettu.

    Leave a Reply