Tarjoiluehdotuksia

Perinneherkkua, saisiko olla?

22.3.2013

Tiesitkö, että Golden Cup siideri on ensimmäinen suomalainen siideri? Se tuli markkinoille vuonna 1962? Siis kypsä mutta nuorekas viisikymppinen, jonka tarina kätkee taakseen palan retrovuosikymmeniä, koulubileitä, c-kasetille nauhoitettuja hetkiä menneestä ajasta, hiusmuotia, kesäöitä, puistonpenkkejä… ainakin näille asioille ja muistoille naureskelimme, kun Kokkikoulu Espassa nautimme Sinerbrychoffin kutsumana yhdessä kokkailtuja ruokia. Reseptit oli suunnitellut AnikóLehtinen. Yhdessä koffilasten kanssa me kymmenpäinen vierasjoukko maistelimme kevään uutuuksia ja vanhoja, päivitettyjä juomaklassikkoa. Siiderit ja oluet päätyivät myös miltei jokaiseen reseptiin, joten voi sanoa, että juomia oli sekä lasissa että lautasella.

Golden Cup-omenasiideri 2013 markkinoidaan suomalaisena perinneherkkuna! Kauden siideriä on muokattu kulutussuuntausten mukaan niin, että siinä on ainoastaan luonnollista sokeria makeutuksena, ei keinomakeutusaineita. Saimme myös kuulla Koffin siiderimestarin monimutkaisen selvityksen siitä, miksi stevia-makeutus on kielletty EU:ssa siidereistä. Kimurantti juttu, jossa kohtaa skandinaavinen panimoteollisuus ei ollut lobbaamassa stevian puolesta. Muita euroopplaisia siiderimaita steviamakeutus ei kiinnostanut. Makeat mutta vähäkaloriset siiderit taitavat olla skandinaavien juttu. Golden Cup -siiderit ovat nimenomaan suomalaiseen makuun tehtyjä siidereitä.

Ruuanlaittoa ja Anikón laatimia reseptejä varten saimme selkeät ohjevihkoset, jotka oli tehty muunneltaviksi ja vapaasti sovellettaviksi. Notkuva pöytä erilaisia raaka-aineita inspiroi jatkokehittelemään reseptejä.

Aniko oli teemoittanut iltapäivän kokkailun kolmeen teemaan:

Kesäsafkaa festareille, mökille ja puistoon

Tässä resepti, joka mielestäni sopii loistavasti kesään, oltiin sitten missä oltiinkaan!

Lohi-avokado-tacot

 5 maissitortillaa

300 g loimu- tai muuten kypsää lohta

Avokadosalsa

2 kypsää avokadoa

kourallinen minitomaatteja pilkottuna

½ limen mehu

½ dl Golden Cap Classic -omenasiideriä

suolaa maun mukaan

½ palkoa tuoretta chiliä pilkottuna (noin puoli palkoa, jos et halua niin paljoa tulisuutta, ota siemenet pois)

 

Pilko avokadot kuutioiksi ja pirskota limemehua päälle. Pilko chili. Jos haluat vähemmän tulisuutta, poista siemenet. Sekoita muut ainekset avokadon ja chilin kanssa ja anna maustua viileässä noin tunnin verran.

 

Korianteriöljy

1 dl rypsiöljyä

1 pnt korianteria

hyppysellinen suolaa

Sekoita sauvasekoittimella kaikki ainesosat.

Tee lasin avulla tai leikaten pieniä pyörylöitä tortillasta. Kasaa päälle lohta, avokadosalsaa ja valuta lopuksi päälle korianteriöljy. Jos pidät korianterista tosi paljon, niin voit vielä koristella tacot sillä.

Juomasuositus: KOFF ROCK, Golden Cap Classic

Meidän kokkailutiimin coleslaw sai lisämakua mm. parsasta. Coleslaw toimi lisukkeena kanankoiville.

Savustetut kanankoivet

4-8 kanankoipea

seesamiöljyä grillaamiseen

Makea chili-olutkastike

1 dl sweet chili -kastiketta

2 rkl limemehua

1 dl öljyä

1 tl palmu- tai ruokosokeria

½ dl KOFF-olutta

hyppysellinen suolaa

hyppysellinen savupaprikajauhetta

1/2 chili pilkottuna (ota siemenet pois)

1 varsi kevätsipulia pilkottuna

Sekoita kastikkeen ainekset.  Anna vetäytyä viileässä hetken.

Leikkaa kanankoipiin nahkapuolelle viiltoja. Hiero makeaa chili-olutkastiketta voimakkaasti koipiin, myös nahan sisäpuolelle. Anna maustua puoli tuntia. Pyyhkäise sitten kanankoivet, sivele ne seesamiöljyllä ja grillaa noin puoli tuntia grillissä, johon on lisätty ihan vähän savustuslastuja. Tai kypsennä koipia uunissa noin puoli tuntia, ja laita lopuksi koivet savustuspussiin ja noin 10-15 minuutiksi uuniin.  Nauti coleslawn ja pekoni-ranch-kastikkeen kera.

 Juomasuositus: KOFF Rock, Karhu Tuplahumala, Golden Cap Classsic

 

 

 

 

 

 

 

 

Lemon Soda Whoopiet

Koffin kauden siideriuutuus on Golden Cup Lemon Soda, jonka kanssa nämä Whoopiet olivat loistopari!

 

50 g pehmeää voita

1 dl sokeria

½ dl fariinisokeria

½ dl neutraalin makuista öljyä

1 kananmuna

2 tl vaniljasokeria

3 ½ dl jauhoja

2 dl maitokaakaojauhetta (esim. Nesquik)

½ tl suolaa

1 ½ tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

Vaahdota voi, sokerit ja öljy. Lisää kanamuna ja vatkaa. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Lopuksi kaada taikinaan maito. Taikinan tulee jäädä melko juoksevaksi, kuitenkin niin että sitä voi pursottaa. Pursota leivinpaperille pieniä litteitä pyörylöitä. Jätä leviämisvaraa. Paista whoopiet 175 asteessa 12-14 minuuttia. Whoopiet saavat jäädä pehmeiksi.

Täyte

200 g mascarpone-juustoa

4 tl vaniljasokeria

½ limen kuori raastettuna

2 tl limemehua

4 tl Golden Cap Lemon Soda -siideriä

1 ½ dl tomusokeria

Valmista täyte sekoittamalla mascarpone, vaniljasokeri, limenkuori ja -mehu sekä siideri. Lisää tomusokeri joukkoon pieninä erinä sekoittaen koko ajan. Tarkista makeus.

Laita jäähtyneen whoopien päälle täytettä ja paina toinen whoopie päälle. Anna levätä pakkasessa pari tuntia tai tarjoa sellaisenaan. Jos pakastat whoopiet, ne säilyvät kylmälaukussa useita tunteja, juuri sopivasti puistopiknikin ajan. Voit koristella whoopiet vaikkapa limenkuoren palasilla.

Juomasuositus: Golden Cap Lemon Soda, Golden Cap Classic

Kaikki reseptit Anikó Lehtinen ja Mika Oksanen

Oma juomasuosikkini kesäruuan kanssa nautittavaksi  on tuo KarhuTuplahumala -olut. Kevyenä siiderinä nauttisin Golden Cup sarjasta mieluiten klassista omenasiideriä ja runsaasti jäitä. Kyllä kiitos, perinneherkku maistuisi.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply annemi 23.3.2013 at 19.33

    Nam, aivan ihania herkkuja 🙂 noita lohi-avokadotacoja pitää ehdottomasti kokeilla!

  • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. 28.3.2013 at 7.54

    Saisi olla, kiitos! 🙂

    Oli kyllä niin herkullinen iltapäivä.. Kotona pääsee testiin ainakin ribsit, coleslaw, whoopiet sekä ranch-kastike. Nam!

    Tässä muuten mun postaus samaisesta iltapäivästä (http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2013/03/25/herkulliset-kesaevaat-vaativat-tujauksen-olutta-ja-siideria/).

  • Leave a Reply