Travel

Kastelholman linna ja Smakbyn

24.8.2013

Kesän retkeilyteema ’Ahvenanmaa’ sai arvoisensa päätöksen kesäloman viimeisenä viikonloppuna, kun vierailimme jälleen Manner -Ahvenanmaan puolella Kastelholmassa ja  Michael Björklundin Smakbyn -ravintolassa. Tieodossa oli ennusteiden mukaan tuuleton, paisteinen ja lämmin kesäpäivä, joten päätimme suoriutua retkestä päiväretkenä. Niinpä suuntasimme lähtöön jo meidän lomamittapuulla varhain – eli ennen yhdeksää. Pläkätyyneneä lauantaiaamuna meitä tuli 2,5 tunnin aikana vastaan ainoastaan kuusi venettä, joista kaksi oli purjevenettä, kaksi moottorovenettä ja kaksi yhteysalusta. Ihmeen rauhallinen lauantaiaamupäivä, sanoisin.

Kastelholmaan saavuimme jo yhdentoista jälkeen. Matka meni tyynellä ilmalla ihmeen joutuisasti ja ehdimme nauttia eväsleivätkin matkan aikana. Linna sijaitsee pienen vuonon äärellä ja se toivotti meidät tervetulleeksi jylhällä, arvokkaalla olemuksellaan.

Kastelholmassa oli mitä viihtyisin, pieni vierasvenesatama. Suuri pärekori oli täynnä lämpimiä pullia. Kahvittelemme vierasvenesataman terassilla. Myös savukalaa olisi ollut tarjolla sekä tietysti Stallhagenin herkullisia oluita. Satamassa oli myös minikokoinen kirjastokomero, josta pidempään viipyvät saattoivat lainata kirjoja veneeseen luettavaksi.

Vanhaan, keskiaikaiseen linnaan Kastelholmassa kuljetaan vierasvevesatamasta suuren Jan Karlsgård -ulkoilmamuseon kautta.

Pikku -Eemeli ratsastaa! Kaikki pihapiirin perinneleikit kiehtoivat pientä poikaa.

Kastelholman linna on n. 750 vuotta vanha.

Linnasta suuntasimme lähellä sijaitsevaan Smakbyn ravintolaan. Soitin kolme päivää ennen retkeämme Smakbyyhyn varatakseni illallispöydän. Valitettavasti vapaita pöytiä ei enää ollut. Näin ollen nautimme myöhäisen husmanskost-tyylisen lounaan Smakbyyssä. Lounasaikaankin ravintola oli todella kiireinen. Ruoka oli loistavan hyvää, annokset suuria ja edullisia. Samkbyyssä on myös oma tislaamo. Kahvin kanssa nautimme omena-ja kirsikkahömssyt. Tänään, monta viikkoa myöhemmin olemme Houtskärissä Turun saaristossa. Näsbyn kylässä vietetään Matglädje -ruokatapahtumaa.Michael Björklund Smakbyystä on myös täällä laittamassa ruokaa. Mukava, aurinkoinen ja herkullinen päivä on jälleen edessä!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Säihky 24.8.2013 at 12.42

    Vau, mitä kuvia! Aivan upeita tunnelmia. 🙂

  • Leave a Reply