Anuliinan lasissa, Reseptejä

Itärannikon savulohi -äyriäissalaattia kesäjuhliin

28.5.2013

Itärannikon salaattia, Rhode Island –kastiketta ja tasmanialaista Jansz –kuohuviiniä

Kaksi vuotta sitten juhlimme Auran ylioppilasjuhlia. Ikimuistoisimmat perhejuhlat ovat parasta, mitä koskaan olen saanut järjestää -juhlasektorilla siis. Gaudeamus Igitur -jutussa on kahden vuoden takaisia tunnelmia. Tuolloin juhlajuomana oli suosikkikuohuviinini, tasmanialainen Jansz Premium Cuvée. Edelleen suosittelen Janszia kevään ja kesän juhliin!

Tämän salaatin inspiraationa on juuri tehty Yhdysvaltojen itärannikon matka. Bostonin lisäksi olen cruisaillut Auran kanssa Connecticutin, Rhode Islandin ja Massachusettin rantoja. Reissun aikana söimme kahdesti friteerattuja äyriäisiä Rhode Islandin tyyliin. Niissäkin mausteena oli paistettuja sopivan tulisia chili -paprikoita.

Savulohi –äyriäissalaatti

300 g                   lämminsavulohta

200 g                   kampasimpukkaa

200 g                   isoja, kuorittuja katkarapuja

200 g                  säilöttyjä sinisimpukoita

1 kpl                    iso friseesalaatti

1 pnt                   vihreää parsaa

1 rasia                keltaisia kirsikkatomaatteja

3 tankoa            sellerinvartta

1 pnt                   retiisiä

1 kpl                    päärynää

Kypsennä kampasimpukat pannulla medium –kypsiksi.  Jäähdytä ja leikkaa neljään osaan. Valuta katkaravut ja sinisimpukat hyvin. ’Revi’ savulohi kauniiksi annospaloiksi.  Laita ainekset kylmään odottamaan salaatin kokoamista.

Pese kaikki salaatin vihannekset. Kypsennä parsa ja jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori sellerin varret perunakuorimisveitsellä. Paloittele kakki vihannekset kauniin mallisiksi vinoviipaleiksi tai lohkoiksi. Revi friseesalaatti niin, että rangat poistuvat. Annostele salaatin ainekset tarjoiluastiaan kuohkeasti.

 Rhode Island –kastike

1,5 dl                  majoneesia

1 dl                      kuohukermaa vaahdotettuna

2 rkl                     ketsuppia

2 rkl                     konjakkia

1 rkl                     tulista chilikastiketta

0,5 tl                   suolaa sekä pieni ripaus sokeria

Sekoita mausteet majoneesiin. Lisää lopussa kuohkeaksi vatkattu kermavaahto. Anna makujen tasaantua jääkaapissa hetken aikaa. Ripottele Rhode Island –kastiketta salaattiin kerroksittain samalla, kun kokoat salaatin tarjoiluastiaan. Tarjoile kastiketta myös erikseen.

Anuliinan Lasissa -sarjan Viini & Reseptivinkit on tehty yhteistyössä Heino Juomien kanssa.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply