Käy täällä!, Tuliaisia maailmalta

Ruokamatkaajan täsmäisku Göteborgiin

18.5.2012

Kaksi päivää aikaa kokea naapurimaan Länsirannikon gastronominen ihme – odotettu, mutta vielä käymätön Göteborg. Kuinka pärjäsimme siellä ja miten täsmäiskumme onnistui? Tässä tuore reportaasi! Lue ja koe kanssamme! Kaikki tässä mainittu materiaali on ehdottomasti kokemisen arvoista. Soup Opera suosittelee!!

Ensimmäisen päivän lounas: kohteena kuuluisa kala & äyriäisravintola Sjömagasinet. Sijaitsee Göta -joen suistossa lähes Atlannin valtameren puolella (tarkennettuna Kattegat ). Tässä kohtaa pitkä riippusilta ylittää Götan. Ympäristö on hyvin raffilla tavalla merellinen, jopa karhea. Ravintola sijaitsee sen verran kaukana keskustasta, että parasta on suunnata kohteeseen taksilla. Sjömagasinet on suuri merimakasiinirakennus, jossa voi nauttia ensiluokkaisesti valmistettua paikallista kalaa sekä äyriäisiä. Paikka on supersuosittu, joten varaus kannattaa tehdä. Söin pääruuaksi merianturaa ’meuniare’, joka on aivan suosikkikala-annos mielestäni. Ainakin silloin, kun se tarjotaan ehdottoman tuoreena, juuri rapeaksi paistettuna, kuuman ruskistetun voin sekä runsaan piparjuuren kera.

Heti ensimmäisenä päivänä saimme myös tuntumaa kaupungin kauppahalleihin ja lukuisiin kahviloihin sekä suklaapuoteihin. Varsinainen gastronominen koitos odotti meitä illalla Kock & Vin-ravintolassa, joka on valittu Vuoden Ravintolaksi Ruotsissa. Paikalla on myös yksi Michelin tähti. Paikalliset kalat, äyriäiset, lihat, juustot ja vihannekset olivat tarjoiltuna lähes ’käsin poimittujen’ yksilöllisten viinivalintojen kanssa. Olimme aterian jälkeen aivan pyörryksissä niin tyytyväisyydestä, väsymyksestä kuin erittäin kylläisestä 6-ruokalajin menusta. Tältä fine dining-kokemukselta ei tarvinnut mennä snagarin kautta kotiin. Tosin sekin olisi ollut kokemisen arvoinen, sillä Göteborgin kuuluisa tapa tarjoilla Hot Dog on perunamuusin ja katkarapusalaatin kanssa.

Toisena täsmäiskupäivänä kiertelimme lisää pikkukujilla ihastellen kahviloita ja gallerioita. Lounaan nautimme yhdessä kaupungin ’must’-paikoista. Feskekörkan on kirkon näköinen kalahalli Göta -joen varrella. Merellisten ostosten lomassa voi nauttia hallin parissa ravintolassa myynnissä olevista raaka-aineista valmistettuja ruokia. Lounaaksi nautin juuri merestä nostettuja katkarapuja, jotka on keitetty kokonaisina jo merellä ja jäähdytetty heti hyvin.

Matkamme ensisijainen kohde oli kuitenkin Göteborgs Opera ja sen Taikahuilu -esitys. Ennen esitystä saimme hienon talokierroksen, nautimme alku-ja pääruuan lämpiössä sijaitsevassa ravintolassa. Tauolla tarjoiltiin jälkiruoka. Trollfljöjten -ohjaus on vuodelta 2009 ja se on ollut syksee. Esitys oli kertakaikkisen nautittava kaikin puolin: ohjaus, lavastus ja puvustus olivat kertakaikkiset. Solistit huippuja ja orkesterin saundi upea. Mozartin musiikilla oli myös nostattava vaikutus!

You Might Also Like