Anuliinan lasissa, Reseptejä

Rapujuhlat ja Bianco di Custoza Terre in Fiore -valkoviiniä

2.8.2012

Rapujen keitinliemi 50:lle ravulle

iso kattila

6 l vettä

2 dl  karkeaa merisuolaa

10 rkl sokeria

kunnon nippu kruunutilliä

Lajittele ravut koon mukaan. Varmista, että vesi kiehuu kunnolla ja lisää suola ja sokeri sekä sidottu nippu kruuntilliä (katkaise useampaan osaan, jotta mahtuu kattilaan).

Laita kattilaan isoimmat ravut ensin. Laita kiehumaan puolet rapujen määrästä ja odota hetki, jotta vesi taas kiehuu ja lisää loput. Kun kokonaismäärä saavuttaa kiehumispisteen, anna kaikkien keittyä kunnolla n. 8-10 minuuttia.

Jos mahdollista, nosta valmis rapukattila isoon altaaseen, jossa on jäähdytysvettä. Vaihda vesi aika-ajoin, jotta ravut jäähtyisivät liemessään  nopeasti. Tarjoile ravut mahdollisimman pian paahtoleivän, maukkaan voin ja tillin kanssa. Ravut säilyvät liemessään kuitenkin pari vuorokautta, jos haluat esivalmistella aterian hyvissä ajoin.

Tätä liemeä voit käyttää myös pakasterapujen tuoreutusliemenä. Jäähdytä liemi ja laita siihen sulat pakasteravut ( kaada pakastuliemi kokonaan pois). Tuoreuta rapuja 1 vrk.

Tarjoile rapujen ja ahven-kantarelligratiinin kanssa italialaista Bianco di Custoza Terre in Fiore –valkoviiniä (hinta 9,48). Viinin raikas tuoksu ja maku avautuvat rapujen kanssa kukkeaan hedelmäisyyteen. Nauti kevyt, luomurypäleistä valmistettu viini hyvin viilennettynä.

Rapuaterian pääruoka:

Ahven –kantarelligratiini neljälle

500 g ahvenfileitä

200 g kantarelleja

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

2 dl kuohukermaa

suolaa, pippuria

50 g raastettua Västerbottenin juustoa

Valmista kantarellikastike: kuullota sipulia voissa, lisää kantarelleja (pienet  kokonaisina) ja paista tovi. Mausta suolalla ja runsaalla määrällä juuri rouhittua mustapippuria. Lisää kerma ja keitä kasaan sen verran, että kerma paksuuntuu. Jäähdytä kastike huoneenlämpöiseksi. Suolaa ja pippuroi ahvenfileet. Aseta ne rullalle paistovuokaan. Kaada päälle kantarellikastike ja kuorruta hienoksi raastetulla Västerbottenin juustolla. Paista kuumassa uunissa (220 astetta) n. 10 minuuttia ja tarjoile heti esim. uusien perunoiden tai pelkän vihersalaatin kera.

Rapujuhlien jälkiruoka

Rapujuhlien itseoikeutettu jälkiruoka on  kauden marjat. Meillä punaherkat olivat juuri parhaimmillaan, joten nautimme niistä valmistetun kermakakun jälkiruuaksi. Myös marja-marenkitorttu, marjat vaniljakastikkeen  tai vaniljajäätelön kanssa ovat hyvä  ja raikas vaihtoehto kruunaamaan tämän kesäaterian.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply annemi 6.8.2012 at 7.43

    Pääsinpä todella rapujuhlatunnelmiin tästä postauksesta 🙂 omat ovat parin viikon päästä, miten ihmeessä maltan odottaa siihen asti!

    http://www.lily.fi/palsta/52-weeks-deliciousness

  • Leave a Reply