Reseptejä

Dolmat

28.5.2010

Itsetehdyt dolmat ovat herkullisia.

Valmistimme dolmia perheessämme ensi kerran parikymmnetä vuotta sitten siskoni häihin. Opastajana toimi siskoni hyvä syyrilalinen ystävä, joka tunnetaaan loistavana kasvisruokien valmistajana. Näistä herkuista on tullut ruokalaji, jota aina aika ajoin valmistetaan suvun yhteisiin juhliin. Tällä kertaa dolmia tehdään Aura-tyttäreni 18-vuotisjuhliin. Koska Aura ei syö lihaa (kalaa onneksi!! Helpottaa hiukan yhteisten aterioiden valmistamista), on juhlien teemana välimerellinen kasvisruoka.

Valmistimme äitini kanssa dolmat lauantain juhlia varten jo tiistai-iltana.Dolmien valmistus

Valmistimme lauanatain juhlien dolmat yhdessä äitini kanssa.

 

1 pkt vacuumiin säilöttyjä viininlehtiä

2 isoa sipulia

4 dl basmatiriisiä

2 dl oliiviöljyä

2 sitruunan raastettu kuori ja mehu

2 tl kuivattua minttua

2 rkl hienoa merisuolaa

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioksi. Huuhtele basmatiriisi  ja valuta. Kuullota riisi ja sipuli oliviiöljyssä miedohkossa lämpötilassa hitaasti niin, että molempien ulkonäkö on ”lasinen”. Mausta kuullotettua riisi sitruunan kuorella, sitruunamehulla, suolalla ja mintulla. Samalla kun kuullotat riisiä ja sipuleita, ryöppää viininlehdet nopeasti kiehuvassa, väljässä vedessä. Ryöppääminen poistaa säilöttyä makua lehdistä. Dolmat keitetään kattilassa painon alla, kattilan pohjalle on hyvä asettaa vihannesten höyryttämiseen tarkoitettu ritilä. Laita siis kattila ritilöineen valmiiksi ennnenkuin aloitat dolmien täyttämisen.

Dolmat täytetääm niin, että rullatessa lehtiruodot jäävät päälle näkyviin. Asettele siis lehdet työtasolle lehtiruodot alaspäin. Laita reilu teelusikallinen kuullotettua riisiseosta jokaisen lehden tyveen ja rullaa kääroksi kuin tekisit kaalikääryleitä. Dolma saa jäädä kuitenkin hivenen löysäksi, niin että kypsyvä riisi mahtuu turpoamaan lehden sisään. Asettele dolmat kattilaan sisarellisesti tukemaan toisiaan, ei liian tiiviisti muttei liian löysästikään. Kaada päälle vesi peittämään kaikki dolmat. Asettele sitten päälle vielä painoksi lautanen ja sulje kansi tiiviisti (laitan yleensä keittiöpyyhkeen kattilan ja kannnen väliin, sekä kannen päälle muutaman kiven painoksi). Anna veden tulla kiehuvaksi ja käännä hiljaiselle tulelle. Dolmat kypsyvät n. 45 minuutissa.

Dolmat säilyvät hyvin keitinliemessä monta päivää. Maista niitä heti lämpiminäkin, ne ovat silloinkin herkullisia. Dolmia kannattaa valmistaa kerralla iso määrä, niitä voi tarjoilla lisukkeena tai pienenä välipalana kalan, lihan, kasvisten ja tsastikin kanssa. Kyytipoikana maistuu raikas, kylmä valkoviini.

You Might Also Like