Travel

Azurin rannikon kierros

25.5.2010

Pohjoisen Välimeren ja eteläisen mannereuroopan rannikkoa voisi luonnehtia nimellä Azur, taivaansininen. Ranskan Rivieran nimi onkin Cote d´Azur, mutta samaa nimeä käytetään puhuttaessa espanjan Costa Bravasta ja Ligurian rannikosta Italiassa. Luonteenomaista alueelle on runsas äyriäisten, kalojen, vihannesten ja yrttien käyttö. Kaikkialla Azurin rannikolla puhaltaa lempeä ja lämmin yrttien tuoksuinen tuuli, jota Italiassa kutsutaan vendemmiaksi. Säväyksen tuuleen tuo myös runsas mäntykasvusto. Useat paikat alueella ovat saaneet nimensä mäntypuiden mukaa, kuten näistäkin yksi ravintola, La Pinede. Rouva Pineda tuntee siis olevansa aivan kotonaan Taivaansinisellä rannikolla mäntypuiden seassa.

Azurinsininen rannikko Italian puolella

Kyseiset ravintolat edustavat kaikki Casual Dining-luokkaa tyyliin. Verrata voisi Fishmarkettiin ja Meccaan, rentoa mutta tyylikästä. Esim La Pinedessä on Meccamainen Loungetila terassilla. Barcelonan Pla ravintola oli saanut huikeat ylistykset oppaassa, mutta oli pettymys tavanomaisuudessa pääruuan kohdalla. Pääruoka-annos oli Cross: tonnikalaawasabi-suklaakastikeen ja rapujuicen kanssa. Paikallisempi makuyhdistelmä olisi varmasti ollut toimivampi. Alkuruuat olivat sen sijaan loistavat ja antoivat ideoita. Koskaan en ole syönyt juustocarpacciota ja se toimi. Myös mansikka gaspacho johdattaa ajatukset kehittelemään aivan uusia gaspachomaailmja. Amusena tarjoiltiin tavanomaisempi manteli gaspacho.

La Pineden alkupalalajitelma oli runsas ja sisälsi tavanomauisuudesta poikkeavasti marinoituja rouskuja, munakoisikaviaaria ja suutarinlohen tapaan tehtyä makrillia: tuli rouskuista ja kalasta kotoinen olo. Bravuurina oli pääruuan kokonaisena grillatut kalat, jotka salissa tarjoiltiin asiakkaan edessä ruodottomoksi annoksiksi. Tälläistä pitäisi olla enemmän Suomessa.

Ruoka on kuitenkin parasta aina Italiassa. Nytkin Belforte Italianrannikolla voitti laadulla, tuoreudella, mauilla, sydämellisyydellä: aivan kaikella.

Antipastot olivat moninaiset ja pääruuan risotto täydellinen yksinkertaisten makujen ollessa juuri kohdallaan. Ei tarvita mitään ylimääräisiä koristeita, kasviksia, lisukkeita tai asetteluja kun ruoka itsessään on taivaista! Vatitarjoilu ja siitä nosto lautasille. Ei hienoja astioita tai piiperryksiä. Silti äärimmäisen tyylikästä ja hienostunutta. Siihen meillä on pitkä matka.

You Might Also Like